Snooker - UK Champ. - Higgins odnosi naslov

  • PDF

John HigginsJohn Higgins ponovno jaše. John Higgins je natrag na konju. Koju god metaforu koristili (ne mora biti vezana uz konjički sport), izjava koju ona prenosi ista je. John Higgins, 'The Wizard of Wishaw', opet je u top formi. Tom istinom biljarski svijet bruji već više od mjesec dana, no tek smo prije dva dana dobili konačnu potvrdu. S izvanrednom pobjedom nad Markom Williamsom u finalu ovogodišnjeg UK Championshipa, drugog najvećeg snooker turnira na svijetu, Higgins se konačno opet učvrstio na poziciji broj 1 svjetske snooker liste. Zapravo, reći da je opet u top formi pogrešno je. Koliko znamo, iz forme nije ni izašao, tek su ga od stola na neko vrijeme udaljile... poteškoće.

 

*  *  *

Ukoliko ste jedan od onih koji se ne bave trivijalnim stvarima na marginama sporta, u travnju ove godine, Higgins i njegov manager, Pat Mooney (inače član odbora WPBSA - World Professional Billiards and Snooker Association, čelno tijelo svjetskog snookera i engleskog biljara), snimljeni su u namještenoj operaciji, koju su izvele News of the World novine, kako naizgled dogovaraji i smišljaju utjecanje na ishode snooker mečeva za mito.

 

Pomno planirana operacija odigrala se 30. travnja u hotelskoj sobi u ukrajinskom Kijevu, gdje su se Higgins i Mooney trebali naći s osobom zainteresiranom za seriju događaja vezanu uz World Series of Snooker (Higgins je neposredno prije toga iznenadno izgubio u drugom kolu World Championshipa, najvećeg snooker turnira). Osoba s kojom su se našli zapravo je bio prikriveni novinar News of the Worlda. Novine navode kako su raspravljali na temu namještanja mečeva u prethodnim susretima s Mooneyem, i da su, kada je novinar doveo razgovor na temu namještanja frameova, Higgins i Mooney pristali propustiti četiri framea u četiri turnira u zamjenu za ukupno 300.000 eura te nadalje razglabali o načinu namještanja, odabiru turnira i protivnika te transferu novca Higginsu.

 

Po izlasku priče 2. svibnja, Barry Hearn, predsjednik WPBSA, je objavio trenutnu Higginsovu suspenziju te obećao punu istragu, dodajući kako će svi odgovorni biti teško i brutalno kažnjeni u ime čistog snooker sporta koji želi, no kako ne optužuje Higginsa unaprijed. Mooney je trenutno dao ostavku na svoje mjesto u odboru. Istog dana, Higgins je izdao demantij, u kojem je tvrdio kako nikada nije sudjelovao u namještanju mečeva, a za sastanak je izjavio kako imao osjećaj da ima posla s ruskom mafijom i kako je smatrao da igra njihovu igru i zbriše iz rusije što je prije moguće. Na tu izjavu, Mooney je dodao kako su bili iskreno u strahu za vlastitu sigurnost.

 

Od izlaska priče u News of the World, postojale su ozbilje sumnje u vjerodostojnost i kontekst tvrdnji u članku.

 

Higgins je 8. rujna ove godine, nakon saslušanja, oslobođen optužbi za namještanje mečeva. Ipak, proglašen je krivim zbog dovođenja sporta na loš glas jer nije prijavio da mu je News of the World pristupio po ovom pitanju. Kažnjen je s zabranom igranja u trajanju od šest mjeseci, uključujući i vrijeme provedeno u suspenziji, koja ga je držala van turnira do 2. studenog, te s 75.000 funti globe.

 

Vratio se na profesionalne turnire na Ruhr Championship turniru u njemačkom Hammu, gdje je u finalu pobjedio Shauna Murphya 4 - 2. Pobjednički niz nastavio je na praškom Prague Classic turniru, gdje je došao do finala i u konačnici izgubio od Michaela Holta 4 - 3.

 

*  *  *

Mark WilliamsI tu dolazimo na temu današnjeg članka, UK Championship turnir, održan od 4. do 12. prosinca. Prva četiri kola glavnog dijela turnira (poslije kvalifikacija) igrala su se u 9 osvojenih frameova. Higgins je svoj put do finala prokrčio pobjedama nad, redom: Stephenu Leeu (9 - 6), Greame Dottu (9 - 8), Stephenu Maguireu ( 9 - 7) te Marku Allenu (9 - 5), te čekao ishod donje polovice ždrijeba da vidi tko će mu se pridružiti u borbi za krunu. A Mark Williams je, kvalitetom svoje igre kroz turnir, više no zaslužio drugo mjesto u finalu (Mark Davis 9 - 3, Stephen Hendry 9- 6, Mark Joyce 9 - 7, Shaun Murphy 9 - 8).

 

A finale... John Higgins nazvao je tu pobjedu najvećim trenutkom svoje karijere. Uspeo se iz rezultatske 9 - 5 rupe u klasičnoj maniri, kako bi osvojio svoj treći UK naslov, postajući rezultatski tek četvrti u nizu velikana - Steve Davis (6 naslova), Stephen Hendry (5), Ronnie O'Sullivan (4) - koji su osvojili drugi najveći turnir više od dvaput.

 

Higginsova pobjeda bila je zaprepašćujuća. Stvar je izgledala svršena, Williams je vodio s 9 - 7, bio na stolu i u breaku od trenutnih 61. No, Higgins je izveo čudo izborivši se za taj frame te za slijedeći, koji je parao živce, s ogromnim ubačajima na posljednjoj smeđoj i plavoj.

 

No, ono što čini okus uspjeha još slađim u Higginsovim ustima je pozadina svega ovog. Ovo je bio njegov prvi turnir na britanskom tlu nakon suspenzije, i bio je odlučan da dokaže kako je još uvijek u klasi, kako ima staloženost i pobjednički instinkt koji buja u teškim trenucima. I, još bitnije, njegov je otac, John Higgins Sr., popularna figura snooker krugova i podrška trostrukom prvaku kroz karijeru, ozbiljno bolestan te nije mogao doći iz Wishawa u Telford.

 

"Možda je to sudbina. Ovo je za mog oca i cijelu moju obitelj," rekao je Škot nakon što je ojačao reputaciju kao jedan od najvećij natjecatelja ikad. "Samo sam cijeli tjedan pokušao ostati fokusiran i pristupiti stvarima na vlastiti način. Odlučio sam da neću ničemu dopustit da me spriječu u pobjedi. Odlična Markova izvedba mogla je tome stati na kraj, pa sam zbilja ponosan na ovaj naslov. Znači mi sve na svijetu igrati i pobjeđivati opet. Ovo je tkivo snova i moj najbolji trenutak."


Higgins je za ovaj naslov u džep spremio 100.000 funti. Ovo mu je 22. bodujući naslov, što ga izjednačava s O'Sullivanom na trećem mjestu svih vremena. S pobjedom na jednom EPTC turniru i finalom u drugom prošli mjesec, dobio je 18 od posljednijh 19 mečeva. Također, ovo ga je lansiralo na prvo mjesto svjetske rang liste, s kojega je izgurao Neila Robertsona (na UK Championshipu ga izbacio Shaun Murphy s 9 - 7 u rećem kolu).

 

(nastavak članka i kratki opis meča očekujte kroz utorak)