Mosconi Cup - Dan 4. (Pobjeda Europe)

  • PDF

mcfAko se sjećate, u prošlom članku stali smo na polovici trećeg meča poslijepodneva četvrtog dana. Podsjećam, prvi meč igrali su Mika Immonen i Rodney MorrisThe Iceman je, obiljem biljara koji je graničio s genijalnošću, još jednom pokazao zašto trenutno nikome u svijetu poola nije svejedno naći se za stolom s njim na drugoj stolici.

 

The Rocket Morris je imao nekoliko pokušaja vrijednih spomena ali je većinu susreta ipak prosjedio gledajući kako Immonena ide jednostavno sve, od udaraca, preko pozicija sve do fine doze sportske sreće. Što se tiče posljednjeg, ako ste gledali susret, imali ste priliku vidjeti onu famoznu šesticu koja se odbila prvo od donje, potom od gornje matinele da bi na koncu pod suludim kutem upala u srednju rupu.

 

U tolikoj je mjeri danas Immonena pratila sreća uz sve ostalo. No, kako je i sam rekao poslije meča, to je ipak devetka i takve su stvari dio igre. Završilo je sa zasluženih 6 - 1 i smiješnim pokušajima plesnih koraka za Immonena i 9 - 6 za Europu.

 

 

Drugi je susret ponudio pregršt okreta, kako na ukupnom rezultatu tako i unutar samog meča. Igrali su Johnny 'The Scorpion' Archer, član Hall of Famea, najbolji igrač zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća i još uvijek jedno od jačih imena svjetskog poola. S druge strane, ime čije vrijeme u legendama tek dolazi, Karl 'Guapo' Boyes. Iako manje zvučno ime, Boyes je u meč ušao kao svojevrsna zlatna koka ovog izdanja Mosconi Cupa. Sve mečeve koje je do tog trenutka odigrao završio je kao pobjednik.

 

Ipak, veteran Archer dobija priliku za početni break i koristi je u potpunosti. Od prve četiri igre, unatoč pogreškama s obje strane, sve četiri uzima Archer, i u tom se trenutku čini kako se stvar bliži kraju i smanjivanju prednosti Europe. Debitant Boyes, pak, ima druge ideje o tijeku tog susreta. Fantastično se nosi s pritiskom i uspjeva izvući svoju prvu igru u meču, samo kako bi potom Archer stigao 'na brdo' s 5 - 1.

 

'Nema predaje' sigurno je bio Boyesov moto u tom trenutku. Pobjeđuje u jednoj, dvije, tri partije za redom i zaprepašteni Archer shvaća da se rezultat ,iz njegove izgledne pobjede, promjenio na 5 - 4. Šest kugli nakon toga, Archer je opet na stolu s sedmicom, osmicom, devetkom i pobjedom na dlanu. Ipak, umjesto sedmice u rupu ide bijela i Karl se penje u hil-to-hill meč. Prošlo je tek nekoliko sekundi nakon toga, i Boyesov se osmjeh polako skida s lica, s najboljim razbijanjem koje je Johnny izveo u ovom izdanju kupa, s idealno posloženim kuglama i konačno smanjivanje rezultata na 9 - 7 za tim SAD-a.

 

 

mcf3U trećem susretu postalo je očito da su hill-hill mečevi s ludim preokretima jednostavno sudbina ovogodišnjeg kupa. Srčani Dennis Hatch je s 4 - 0 bajkovito otvorio susret protiv Nicka van Der Berga. Na istom broju osvojenih igara je i ostao slijedećih 5 partija, dok je 'El Nino' koristio sve iz svog arsenala kao i sve Hatchove pogreške da u potpunosti preokrene meč. Stvari su izgledale svršene, van Der Berg se već vidio s europskim trećim bodom prednosti, a malo tko je sumnjao da su živci Dennisa Hatcha sposobni vratiti išta u igru. Pa ipak, Nick je promašio, a Hatch doveo susret do devetog hill-to-hilla od sedamnaest odigranih mečeva, te konačno i do boda za američki tim, s 9 - 8 kao konačnim rezultatom poslijepodneva.

 

"Tome služi srce!" viknuo je dirnuti Hatch razočaranoj publici.

*  *  *

 

Večer je, dakle, počela s minimalnim vodstvom Europe, 9 - 8.

 

Prvi susret na rasporedu - Darren Appleton protiv Shanea Van Boeninga. South Dakota Kid pobjeđuje na približavanju i ima prvo razbijanje, koje odrađuje, zajedno s cijelom prvom igrom za poečtno vodstvo. No, što Van Boening može, sigurno može i Appleton, te na isti način vraća rezultat u nulu. 28 kugli u meč, rezultat je 4 - 2 za Appletona a ni on ni Shane još nisu promašili niti jednu kuglu. Jedina greška do tog trenutka bila je ilegalno razbijanje Van Boeninga u trećoj igri, koja je pružila Appletonu mogućnost da se odvoji na spomenutu razliku. Tek na prvoj kugli sedmog dijamanta, Van Boening prvi put promašuje, i to žutu kuglu s brojem jedan, što ga na koncu stoji meča. Fantastičan meč, sve u svemu, prepun zaprepašćujućih izvlačenja iz loših pozicija i vrhunskog biljara. Tek je jedan promašaj i jedna pogreška u čitavom susretu odlučila za konačnu 6 - 2 pobjedu Appletona, koji Europu dovodi na 10 - 8 prednost, tek jedan bod od pobjede.

 

 

mcf2I na koncu - repriza kupa iz 2007. godine. Ralf Souquet je opet bio taj koji je Amerima potpisao otpusnicu i poslao ih kući praznih ruku. Prije tri godine učinio je to Rodneyu Morrisu s 11 - 8. Ove je godine, pak, nesretna žrtva bio 'Prince of Pool' Corey Deuel, koji je na koncu bio nakrivljene krune.

 

Kaiser je počeo silovito, osvajajući približavanje i trpajući čak četiri kugle na samom razbijanju, dok im je ostalih pet naizgled lako pridružio u rupama. Nakon povratka u egal, Deuel sa zvukom timera promašuje požurenu dvojku u trećoj igri, no Souquet ne iskorištava njegovu grešku, nego prepušta partiju, kao i onu slijedeću, Deuelu. 3 - 1 za tim SAD-a. I dok publika glasno navija na svaki njegov ubačaj nakon Coreyovog faula, Kaiser je hladan kao led dok skida Deuelovu prednost na jedan razlike, potom dolazi do izjednačenja i, konačno, dolazi u vodstvo 4 - 3.

 

Osmi dijamant bio je, vjerojatno, težak po živce obojice igrača. Prvo je Deuel razbio bez ubačene kugle, onda su obojica napravili identičnu pogrešku s sporim pokušajem na kuglu broj jedan, a kraj se nazreo tek nakon kratke borbe safeova i promašaja. Souquet dovodi Europu 'na brdo' i kreće prema devetoj igri. Počeo ju je odličnim razbijanjem, koje je na koncu pošlo po krivu, budući da se devetka na poslijetku dokotrljala ispred kugle broj dva. Kaiser pokušava s 'push-outom', no Deuel mu vraća red, kako bi iza promašaja ipak došao za stol i s 4-to-9 vezom završio igru. 5 - 4 za Souqueta i Corey Deuel za razbijanje.

 

No, Deuel opet ne uspjeva ubaciti ni jednu kuglu pri razbijanju, i tu je svemu kraj. Spala priča na dva slova, narodno kazano. Ili u ovom slučaju, dvije kugle. I jednog velikog igrača. Osmica je upala kao topovsko tane, a bijela se dokotrljala ravno na liniju za devetku. Udarac prepun pritiska, ali i rutinerska stvar za jednog Ralfa Souqueta. I gotovo je. 11 - 8 za Europu.

 

 

I tako naša scena završava. Počelo je prije četiri dana, s prvim razbijanjem Mosconi Cupa u York Hallu nakon osam godina. A završilo je večeras s velikim srebrnim peharom u rukama europskog kapetana Johana Ruijsinka i nakon toga cijelog tima, MVP nagradom u rukama Darrena Appletona i... pa, s mnogo ničega u rukama tima SAD-a i malo gorčine u ustima. No, na koncu zahvalni smo i njima. Iako smo željeli da izgube, bez velikih igrača kao što su Archer, Deuel, Van Boening, Morris i Hatch ne bi imali prilike uživati u vrhunskom biljaru kojeg smo iz londonskog York Hallu imali prilike gledati u prijenosima ovogodišnjeg PartyPoker.com Mocsoni Cupa.

 

Konačno:

Europa
SAD
Ralf 'Kaiser' Souquet Johnny 'The Scorpion' Archer
Mika 'The Iceman' Immonen Rodney 'The Rocket' Morris
Darren 'Dynamite' Appleton Shane 'South Dakota Kid' Van Boening
Nick 'El Nino' van Der Berg Corey 'Prince of Pool' Deuel
Karl 'Guapo' Boyes Dennis 'The Hatchetman' Hatch
Johan Ruijsink kapetani Nick Varner

11 rezultat 8
5 ukupno 11