Mosconi Cup - Uvod

 • PDF

Mosconi CupStudeni je za nama i pomalo smo zašli u prosinac, što znači nekoliko stvari. Osim blagdana, svijet pool biljara očekuje nekoliko većih, tradicionalnih događaja. 20 sati po početku pisanja ovog članka sve oči hrvatske biljarske scene biti će uperene prema zagrebačkom klubu 8ball, gdje će disciplinom 14-1 započeti ovogodišnji muški Masters (PH). A osim tih 200 zagriženih duša, pet sati poslije, ostatak pool svijeta biti će tijelom ili duhom prisutan u Londonskom York Hallu na prvom razbijanju ovogodišnjeg izdanja Mosconi Cupa (9ball).

 

(Do izdavanja članka, odigrao se već prvi dan kupa, no to ćete moći pročitati u posebnom članku)

 

Nakon osam godina izbivanja iz svoje duhovne kolijetke, kup se konačno vraća u York Hall u Londonskom Bethnal Greenu, gdje će reprezentacija Europe pokušati veliki srebrni pehar vratiti tamo gdje mu je mjesto - na europski kontinent - te se tako osvetiti za podlu otimačinu istog koju je prošle godine na svom terenu u Las Vegasu izvela reprezentacija SAD-a.

 

Ukupni rezultat za kup koji se igra od 1994. trenutno je 11 - 4 za reprezentaciju SAD-a, uz jedan remi, 2006. godine. Jedno od većih iznenađenja je nepozivanje Earla Stricklanda, jednog od najkontroverznijih ličnosti i najboljih igrača u povijesti modernog biljara, koji je od osnivanja kupa uz ovo propustio tek dva njegova izdanja.

 

Da ne duljim, slijedi kratki pregled i uvod u ovogodišnji Mosconi Cup:

Izravni prijenos možete pratiti putem slijedećeg streama.

 

 

 • Reprezentacija Europe:
 1. Ralf Souquet
 2. Mika Immonen
 3. Nick Van Der Berg
 4. Darren Appleton
 5. Karl Boyes
 • Reprezentacija SAD-a:
 1. Johnny Archer
 2. Dennis Hatch
 3. Rodney Morris
 4. Shane Van Boening
 5. Corey Deuel

 

 

Format natjecanja (natrag na početak)

Ove godine, uloga kapetana obaju timova je nešto značajnija, budući da će čak dvaput tijekom natjecanja moći izabrati tko će igrati za protivničku momčad.

 

Igrat će se ukupno 21 susret kako bi na koncu doznali sudbinu i destinaciju slavnog srebrnog pehara u slijedećih godinu dana, a ovogodišnje izdanje kupa donosi i nekoliko novina, uvedenih kako bi više igrača igralo što više mečeva. Uspješno sparivanje u parovima biti će kratkog vijeka, budući da ove godine jedan par ne može igrati više od jedan meč.

 

Sav teret ove godine pada na leđa dvojice kapetana, Johana Ruijsinka i Nicka Varnera, te će njihova zadaća biti da što bolje uporabe vlastito iskustvo i smisle strategiju koja će njihovom timu donjeti ovogodišnji naslov prvaka Mosconi Cupa. Pojedinačni mečevi broj 5 i 20 biti će zanimljivi, jer će upravo za te mečeve kapetani birati protivničke predstavnike.

 

Predsjednik Matchroom Sporta (organizatora kupa) Barry Hearn objasnio je to jednostavnim primjerom: "U proteklim godinama, kapetani bi, razumljivo, zapeli na kombinacijama igrača koje pobjeđuju, no, ove godine neće biti mjesta za skrivanje i svi će sudionici podjednako okusiti žar borbe. Isto tako, svi će biti na vrućim sjedalima u pojedinačnim mečevima, da se ne ponovi situacija kad prekaljeni igrači nose čitav tim. Izabiranje protivničkih igrača u dvama mečevima donosi i dašak obrnute psihologije, te ostaje za vidjeti koji će od dvojice kapetana izvući najviše iz novog sistema."

 

Sa četiri dana trajanja događanja, igrati će se 21 meč na kojem se pobjeda boduje s jednim bodom. Prva momčad koja dodđe do 11 bodova pobjeđuje na ovogodišnjem PartyCasino.com Mosconi Cupu.

 

Svaki susret se igra do šest dobivenih igri s izmjeničnim razbijanjem. Svi susreti parova igrati će se po sistemu izmjeničnih udaraca, a ne po sistemu izmjeničnog reda tj. posjeta stolu (igrač igra svaki drugi udarac a ne po sistemu gdje jedan igrač igra do promašaja, te drugi nakon njega također).

 

Shoot Clock (tajmer)

Pod pravilima tajmera, svaki će igrač imati 30 sekundi za izvođenje udarca.

Određeni sudac će upravljati tajmerom i, nakon što je igrač potrošio 25 sekundi vremena za taj udarac, zadnjih pet sekundi će se odbrojavati uz zvučne signale. Sat se pokreće kada se zaustavi posljednja krećuća kugla na stolu.

Ukoliko igrač ne odigra udarac u određenom vremenu, on gubi svoj red a protivnički igrač nastavlja igru po sistemu 'ball in hand'.

 

U pojedinačnim mečevima, svakom je igraču dozvoljen jedan dodatni produžetak od 30 sekundi po igri, na što se može pozvati bilo kada u početnih 30 sekundi.

U mečevima parova i trojki, svakom su timu dozvoljena dva produženja od 30 sekundi po igri, na koja se, opet, mogu pozvati bilo kada u originalnih 30 sekundi udarca.

 

Razbijanje

Slijedeći uvjeti pri razbijanju vrijede za sve susrete na kupu:

 1. Kugle će biti složebe više na stolu, s kuglom broj 9 na donjoj točki.
 2. Razbijanje se izvodi s bijelom kuglom unutar 'kutije za razbijanja' po sredini (točne dimenzije će se odrediti).
 3. Nakon izvođenja razbijanja, tri kugle moraju prijeći gornju crtu stola, što ne uključuje bijelu kuglu. Računaju se i kugle ubačene pri razbijanju, što znači da, ako je igrač ubacio, recimo, jednu kuglu pri razbijanju, još dvije moraju prijeći gornju crtu. Kugle ne moraju stati iza gornje crte, te se razbijanje pri kojem tri kugle prijeđu crtu, odbiju se i vrate prema dnu stola smatra legalnim.
 4. Kugle u trokutu tj u dijamantu će biti lagano ukucane prema WPA smjernicama.

 

Sistem kvalifikacija (natrag na početak)

Europska strana se bira na način da u momčad ulazi igrač u vodstvu po Euro Tour ljestvici nakon Finnish Opena u kolovozu, dvoje izabranih igrača iz prvih 16 na istoj ljestvici te još dvoje igrača po tzv. 'wild-card' sistemu, koje bira Matchroom Sport.

Američka strana se bira na način da u tim ulaze dvojica najboljih na BCA (Billiard Congress of America) listi nakon US Opena te još troje igrača, također po 'wild-card' sistemu (Matchroom Sport može izabrati bilo koja dva europska i tri američka aktivna igrača pool biljara.)

 

Nagradni fond (natrag na početak)

Svaki će izabrani igrač dobiti nadoknadu za pojavljivanje u iznosu od 7.500 američkih dolara, dok će svaki član pobjedničke momčadi dobiti bonus istog iznosa.

 

Vrijeme odigravanja mečeva (natrag na početak)

Pojedinačni susreti Susreti parova Timski meč (svi igrači igraju)
Četvrtak, 09. 12., 19:00 h 1 2 1
Petak, 10. 12., 19:00 h 2 2
Subota, 11. 12., 14:00 h 1 2
Subota, 11. 12., 19:00 h 1 2
Nedjelja, 12. 12., 14:30 h 3
Nedjelja, 12. 12., 19:00 h 4

Napomena: sva vremena su prikazana u Londonskoj GMT zoni. Kako bi dobili naše vrijeme, dodajte jedan sat na raspored.