Power snooker - Ronnie O'Sullivan prvi pobjednik

  • PDF

cat_10Jučer je londonskoj O2 Areni odigran prvi turnir u igri nazvanoj power snooker. U želji da se snooker učini što atraktivnijim i bržim, izmišljen je power snooker.

Glavna zvijezda turnira je bio Ronnie O'Sullivan kojemu su se priključili aktualni svjetski prvak Neil Robertson, Ding Junhui, Mark Selby, Ali Carter, Shaun Murphy, belgijski vunderkind Luca Brecel i veteran Jimmy White.

 

Osnovna pravila:

Igra se po tradicionalnim pravilima snookera s tim da se igra s 9 crvenih kugli složenih kao u devetki (pool). U sredini romba se nalazi posebno označena crvena kugla (the PowerBall). Kada se ubaci PowerBall, ona vrijedi 2 boda i nakon toga igrač ima dvije minute PowerPlay-a i tada se svaka kugla broji dvostruko. Cijela utakmica traje samo 30 minuta i igrač koji nakon tog vremena ima više bodova izlazi kao pobjednik utakmice. Svaki igrač ima 20 sekundi za svoj potez (ako mu istekne vrijeme kažnjava se s 20 bodova i gubi red za igru). Kod početnog udarca minimalno dvije kugle moraju dotaknuti stranicu stola ili igrač gubi red. Zona ispred baulk linije se naziva PowerZone i kada se igra bijelom kuglom iz te zone svaka obojena kugla vrijedi dvostruko, a ako je PowerPlay svi bodovi se učetverostručuju. Za prvi century break se dobiva 50 bodova bonusa, za drugi 100 bodova, a za treći 200 bodova. Kod faula se primjenjuje pravilo "bijela u ruci": protivnik može bijelu kuglu postaviti bilo gdje u PowerZoni.

 

Rezultati turnira:

četvrfinale: 

RONNIE O'SULLIVAN - LUKA BRECEL 338 - 196
ALISTER CARTER - MARK SELBY 222 - 206
DING JUNHUI - JIMMY WHITE 331 - 246
SHAUN MURPHY - NEIL ROBERTSON 331 - 274

polufinale:

RONNIE O'SULLIVAN - ALISTER CARTER 490 - 234
DING JUNHUI - SHAUN MURPHY 263 - 132

finale:

RONNIE O'SULLIVAN - DING JUNHUI 572 - 258

 

Službene stranice turnira: PowerSnooker

Fotografije s turnira: Galerija