10-ball SP za žene - Ouschan odnijela naslov

  • PDF

Jasmin OuschanČetiri igre u zaključni meč petog dana prvenstva, stvari nisu izgledale blistavo za Jasmin Ouschan. Prosjedila je sve četiri dok je njena protivnica u meču, Korejka Ga Young Kim, polako odmicala ka naslovu na drugom izdanju Svjetskog prvenstva u desetki za žene, koje se od 23. do 29. listopada održalo u Manili na Filipinima, pod pokroviteljstvom Yalina, vodećeg azijskog proizvođača biljarskih stolova. Činilo se da će Ouschan završiti druga od ukupno 48 najboljih igračica svijeta koje su prisustvovale prvenstvu.

 

Ranije toga dana, prije prvog polufinala, domaća je miljenica Rubilen Amit izgledala kao da joj se smiješi finale i, konačno, obrana naslova od prošle godine.To jest, izgledala je tako sve dok meč nije počeo a Ga Young Kim pokazala što sve ima spremljeno u arsenalu. Kim je ujurila u susret i, prije no što je Amit uopće dobila šansu da odigra barem jednu kuglu, semafor je pokazivao njen zaostatak od 4 - 0. Set i pol poslije, semafor je bio za jednu igru blaži prema Amit a kugla broj osam se smiješila sa laganom putanjom prema rupi, pozicijom na dvije preostale kugle i daljnim smekšavanjem rezultata ispisanog na semaforu. No, osmica je putem odlučila suprotno, rupa je ostala prazna a semafor, koji je trebao pokazivati 4 - 2 za Kim, set poslije je pokazivao 6 - 1. Amit je tada, napokon, dobila vjetar u leđa i smanjila prednost na 6 - 5 samo kako bi Kim, pojačavajući tempo, izišla iz susreta kao pobjednica sa rezultatom 9 - 6 i rezervirala prvu fotelju za stolom u finalima.

 

Ga Young KimU drugom polufinalu dana, stvari su bila mnogo kompliciranije a semafor zaposleniji. Austrijska su i Engelska uzdanica, Jasmin Ouschan i Kelly Fisher, ciljale na prvi Europski naslov u svjetskim prvenstvima za žene u gotovo desetljeće s onom drugom tek kao preprekom na putu. Ouschan je krenula snažno, uzimajući svaku igru i ostvarujući prednost na svakoj grešci koju joj je, vidljivo izgubljena u igri, Fisher poklonila. Stvorila je gotovo neuhvatljivu prednost od 7 - 2, sa samo dvije igre koje su ju dijelile od njenih prvih finala Svjetskog prvenstva. I tu dolazi onaj komplicirani dio. Stvari su se okrenule za 180° i uskoro je Ouschan bila vodeći izvoznik pogrešaka. Pogrešku za pogreškom, Ouschanina prednost se polako topila dok se već otpisana Fisher polako penjala, igru po igru, iz rezultatke rupe do remija na 7 - 7. I tek tada su stvari postale istinski zanimljive. Po razbijanju petnaestog trokuta u meču, Fisher radi stratešku pogrešku pri push-outu, dopuštajući protivnici da opet dođe do minimalne prednosti pri 8 - 7. No, Jasnim nije ostala dužna, i već je slijedeći set zakalaza i poklonila kontrolu Fisher, koja izjednačava na 8 - 8 i kreće u svoj finalni pohod ka onoj drugoj, nerezerviranoj, fotelji u finalu. Ipak, nebesa joj jednostavno nisu bila naklonjena. Sudbonosna osmica, koja je odlučila nekoliko velikih mečeva u proteklih dva tjedna, ovaj je put upala, ne stvarajući probleme. Put do rupe pronašla je i kugla s brojem devet na sebi. No, nije bila jedina pri tom udarcu, budući da je i bijela kula odlučila pronaći predah u rupi, seleći se uskoro u ruku Jasmin Ouschan. Ista je tek znatiželjno pogledala prema onim istim nebesima, vjerojatno pitajući čime je zaslužila naklonost, prije no što je postavila bijelu na stol pokraj lagane desetke i na poslijetku zauzela onu drugu fotelju.

 

"Mrzite to kada pobjedu ostvarite tako da vam je protivnik jednostavno pokloni, no, što se tu može." izjavio je Michael Neumann, Ouschanin trener od jdetinjstva. U finalima, Jasmin je imala tek nekoliko trenutaka za predah i oporavak od šoka prije no što se suočila sa svojom daleko najvećom preprekom na putu prema naslovu - Ga Young Kim. Dok je Ouschan to bilo tek prvo finale svjetskih prvenstava, Kim je u susret ušla kao dvostruka svjetka prvakinja u devetki, sa snažnim aspiracijama ka naslovu u desetki, koja se naširoko smatra daleko zahtjevnijom disciplinom od desetke. Također, Kim je imala i značajnu psihološku prednost na svojoj strani, budući da je pred tjedan dana izašla kao pobjednik finala s Ouschan na ESPNovom turniru.

 

Jasmin OuschanNakon one četiri igre u finale s početka priče, pri rezultatu 4 - 0, pehar je polagano klizio na stranu Ga Young Kim (figurativno, budući da je Kim cijeli meč sjedila do pehara). Kim je izgledala moćno, Kim je izgledala samouvjereno i na putu prema trećoj svjetskoj tituli. No, Kim je, nakon četiri igre za redom, napravila pogrešku pri safeu. Jasmin je tu pogrešku iskoristila i završila dva seta za redom. Sedam igara nakon pogreške pri safeu i nakon bezbrojnih promašaja i pogreški Kim, Ouschan je izgledala kao preporođena a semafor je vrištao 7 - 4, tri igre prednosti nad korejskom protivnicom i sedam uzastopnih igri za Jasmin. Kim je tada konačno došla sebi, sa nekoliko odličnih udaraca, uključujući dugi rez na kugli broj 10 za 7 - 5. Nova pogreška u slijedećem setu značila je povratak prednosti Ouschan prij 8 - 5. Pri rezultatu 9 - 6, Kim je napravila svoju posljednju i najveću pogrešku, s očajnim pokušajem safea na kugli broj 3, i Jasmin je započela svoj posljednji niz prema tituli. Dok je prilazila poziciji za posljednju desetku, suze su se već počele nakupljati, zajedno s ogromnim paketom emocija. Dok je desetka ulazila u rupu, Ouschan je popustila vrisku i taj se isti paket, brdo, emocija jednostavno izli iz njene vitke figure.

 

"Ne mogu vjerovati da sam pobjedila ovdje, pogotovo pred mojim omiljenim navijačima u svjetskoj predstolnici biljara. Samo se želim zahvaliti Michaelu što me trenirao i Dragon Promotionsu za organiziranje ovog velikog turnira. Trebat će mi nekoliko sati da probavim sve ovo." u suzama je rekla Ouschan u svom govoru nakon kraja meča.

"Pobjedila je na ovom prvenstvu tako rano u karijeri, tek su joj 24 godine. Brinem se samo kako da joj postavim ciljeve od sada pa na dalje." izjavio je Neumann.

 

Ouschan je prije ovog turnira pomela protivnike na sva četiri Europska prvenstva, osvojila nekoliko turnira po SAD-u i zlatnu medalju na Svjetskim Igrama. Ova pobjeda, ipak, daleko nadmašuje sva druga ostvarenja. Jasmin će sljedećih nekoliko mjeseci uživati u tituli dok je oslovljavaju svjetskom prvakinjom. Nagrada, je, osim nenadmašnog prestiža, bila i 20.000 američkih dolara za prvo mjesto.

 

Detaljnije izvještaje možete pročitati na službenim stranicama prvenstva, AzBilliards.com kao i na Top147.com, gdje možete pogledati i konačni ždrijeb.