10-ball SP za žene - Azijska dominacija

  • PDF

Pei Chen TsaiKoreja, Kina, Tajvan. Imena koja unose strah meču igraču u svijetu ženskog biljara. Čak ni Filipini ni Japan nisu sitnica. Već gotovo desetljeće Azijke osvajaju sva Svjetska i gotovo sva veća međunarodna prvenstva. Ovaj tjedan na Yalinovom Svjetskom prvenstvu za žene u desetki, Azija će biti Carica koju će trebati skinuti s trona. No, pitanje ostaje - je li to izvedivo?

 

Ove godine, među azijskim talentima biti će dvostruka svjetska prvakinja, Korejka Ga Young Kim. Kao uvijek velika prijetnja, Kim je bila prva prošle godine na WPBA turneji, što je čini prvom azijkom kojoj je to uspjelo. Tajvanka Tsai Pei Chen će također biti teški protivnik, a sa svojom prošlogodišnjom pobjedom na China Openu, Chen je jedna od sjajnijih zvijezda u Tajvanu. Tajvan se već dugo smatra izvorom najboljeg ženskog biljara u poolu, te mnoge druge zemlje šalju svoje igračice tamo na trening (uključujući i Kim). Jennifer Chen i Tan Ho Yun još su neke od tajvanskih predstavnica. Kineska tinejdžerska senzacija Han Yu je također jedna od sudionica na koju treba promotriti, budući da je osvojila All Japan Championship sa 16 godina, što je bila donja granica turnira. Na poslijetku, naravno, glavna će uzdanica grada domaćina biti braniteljica naslova Rubilen Amit, koja je nadogradila svoje srebro iz 2007. godine.Jennifer Chen

 

Druga primjetna imena koja neće biti na popisu želja tijekom izvlačenja ždrijeba uključuju Akimi Kajitani iz Japana, Yu Ram Cha iz Koreje, Zhou Doudou iz Kine te domaću Iris Ranolu.

 

Amerika i Europa požnjele su neki uspjeh na domaćem terenu, no samo tamo gdje je igračica iz Azije malen broj. Većina profesionalnih turnira van Azije ukljućuju tek komadić Azijskog talenta, a među njim nisu velike dominantne azijske zvijezde.

 

Ga Young KimUsporedbe radi, gdje god su se, na međunarodnoj sceni, pojavile Azijske zvijezde ženskog poola, njihove zapadne protivnice bi izašle iz turnira polupane već u ranim kolima, s iznimkama koje čine tek Karen Corr i Allison Fisher, obje s pojavama u finalima no bez osvojenih naslova. Zapravo, Fisher je 2001. osvojila posljednju ne-azijsku titulu.

 

"Ne sumnjam da će bitka za naslov američkih i europskih igračica biti naporna. Azijke jednostavno imaju nenadmašnu disciplinu i resurse za trening. No, to ne znači da je nemoguće. Samo užasno teško.", rekao je Charlie Williams, jedan od najboljih profesionalaca iz Amerike i suosnivatelj ženskog svjetskog prvenstva u desetki. Williams je treniran nekoliko najboljih žena u biljaru.


Preneseno s službenih stranica prvenstva.