US Open - Appleton Prvak

  • PDF

U konačnici, piše AzBilliards.com, sve se svelo na sporo kotrljanje kugle broj 8, koja je polagano pobjega iz dijamanta prije 28. razbijanju u meču, pronašla svoj put do srednje rupe, zastala da bi razmislila o vlastitoj sudbini te, tada, jednostavno upala. I s tim je Darren Appleton iz engleskog Pomtya, neporažen, završio niz od devet susreta u ždrijebu od 256 igrača na 35. godišnjem US Open prvenstvu u disciplini devetke, postajući time prvi britanski prvak. Turnir vrijednosti preko 50.000 dolara se opet, četrnaestu godinu za redom, održavao u prostorima Chesapeake Convention Centra od 17. do 23. listopada.

 

Appletonov se prvi korak prema finalu održao u nedjelju, 17. listopada, i završio s 11 - 5 pobjedom nad Ronaldom Tuteinom. U razdoblju od šest dana, koliko je turnir trajao, odigrati će ukupno 154 seta, završavajuči 91 od njih (gotovo 60%). U prosjeku, gubio je 7 igri po meču. Niz od devet mečeva iz kojih je izišao neporažen uključivao je dvije pobjede nad Deuelom, kao i one nad Izraelskim prvakom Zion Zviem (11 - 8), Ronniem Alcanom (11 - 7), Efrenom Reyesom (11 - 5) i Davidom Alcaideom (11 - 8). U borbi za  mjesto u finalu, porazio je branitelja uzastopnog naslova, Miku Immonena s 11 - 9.

 

Deuel je u finale ušao s pet pobjeda u obe strane ždrijeba, pobjeđujući, među ostalima, Keitha Benneta (11 - 5), Shanea Van Boeninga (11 - 8), Rodneya Morrisa (11 - 9), Jasona Klatta (11 - 1), te u polufinalu, Miku Immonena s 11 naspram 3. Warrena Kiamca je porazio čak dvaput, po jednom na svakoj strani tablice. Prvo u hill - hill brobi u petom kolu na pobjedničkoj strani te poslije po novim 'pobjeda od 2 razlike' pravilima u četvrtfinalu. Appleton je bio taj koji ga je poslao u repassage s 11 - 8 u šestom kolu, i Appleton je bio taj koji mu je odbio uručiti drugu titulu na US Openu, pobjeđujući ga s 15 - 13 u uzbudljivom finalnom susretu.

 

"Sve se svelo na razbijanja," rekao je Deuel po završetku meča. "Razio sam dvaput kako bi se održao u meču, a u njegovom [Appletonovom] posljednjem razbijanju, osmica se jednostavno odkotrljala u rupu."

"Završio sam nekoliko igri da se održim iznad površine," dodao je, "no svaka mu čast".

 

"Jako poštujem [Deuelovu] igru," izjavio je Appleton, "i znao sam da ću, ako želim pobjediti, morati i ubaciti nekoliko kugli."

"Turnir je bio sjajan", nadovezao se. "Žarko sam želio titulu, i ostao sam strpljiv."

 

Kao odraz na Deuelovu procjenu meča, među njih dvoje skupilo se sedam setova 'iz štapa', od kojih je četiri uzeo upravo Deuel. No, on također nosi i onu ne-laskavu titulu. Od sedam 'suhih' razbijanja (u kojima nijedna kugla nije upala pri razbijanju), Deuel je zabilježio svih sedam.

 

2010-us-open-VO7O9309sDvojac se borio naprijed - natrag do izjednačenja na 4 - 4 kada je Appleton uspio sakupiti četiri igre za redom kako bi došao u, naizgled, vodeću poziciju na 8 - 4. Deuel se vratio u meč pobjeđujući dvije igre, uključujući i 'break-and-run' za 8 - 6. Jedno od Deuelovih neuspjelih razbijanja tada je pružilo Appletonu šansu da se vrati na prednost od tri seta. U 16. razbijanju, tempo je lagano opao, budući da su oboje igrali sigurnu poziciju ('safe'), sedam puta na kuglu broj 1, sve dok Appleton nije prekinuo nit. Stigao je sve do petice samo kako bi ubacio bijelu kuglu, te time pružio Deuelu kuglu u ruci te igru za rezultat 9 - 7.

 

U sedamnaestom meču, Appleton je napravio jedanu od svojih šest neiznuđenih pogreški, te je Deuel spustio njegovu prednost na minimalnu. Slijedila je jedna igra Appletona i Deuelov odgovor za 10 - 9. Appleton je završio i 20. set za 11 - 9 vodstvo, no Deuel mu je iskoristio još jednu od pogreški kako bi smanjio prednost na 11 - 10 te se tada vratio u remi po prvi put od osmog razbijanja. Slijedeće razbijanje donjelo mu je, prvi put nakon sedme igre, vodstvo, s drugim uzastopnim setom 'iz štapa'.

 

Još jedno 'suho' razbijanje za Deuela je zakočilo stvari na 12 osvojenih setova, te je Appleton, sa jednim od vlastitih završavanja s razbijanjem, osvojio igru koja bi inače završila susret. No, sa važećim 'vodstvo za 2' pravilom, Deuel je dobio priliku a iskupljenje koju je iskoristio kako bi došao do novog remija na 13 - 13.

 

Tada opet radi pogrešku, s svojim drugim obacivanjem bijele kugle u meču, ovaj put pri razbijanju, te neastupa 'šansa' Appleton koji dovodi meč na 14 - 13 i u 28. set. Svelo se, na poslijetku, na tu osmicu koja se polagano kotrljala prema rupi. S savršenim rasporedom kugli na stolu, da nije upala, Deuel bi najvjerojatnije završio igru za izjednačenje na 14. No, kugla je upala i dopustila Appletonu da završi set i meč te svoj neporaženi tjedan na US Openu.

 

Na poslijetku, Deuel je ubacio 133 od 218 kugli koje je gađao, te se s 60% precizniji od Appletonovih 59% s 91 ubačenom kuglom od 154 gađane. Uslijed ogromnog slavlja za Accu-Statsovim TV-stolom, osnivač i promoter Barry Behrman uručio je Appletonu preveliku imitaciju njegovog čeka od 40.000 dolara, trofej te zlatni Delta-13 trokut. Deuel je pospremio 15.000 za drugo a Immonen 10.000 američkih dolara za treće mjesto na turniru. Šampanjac je išao iz ruke u ruku, a Behrman je pozvao sve na tradicionalni tulum nakon US Opena u svom Q Master Billiards klubu na Virginia Beachu.

 

   

 


Preneseno s AzBilliards.com. Slike s Pro9.co.uk. Video s YouTube.com