6. Croatia cup - Dalmatin pobjednik

  • PDF

karloputnikKarlo Dalmatin je pobjedom u finalu nad Ivicom Putnikom osvojio drugi Croatia cup za redom. Nakon prvog dana turnira izgledalo je da će ovaj Croatia cup proći mirno i u sportskoj atmosferi do kraja, ali je onda drugi dan donio ono što gledamo na svakom turniru: frustracije pojedinaca, bacanje štapova, pljuvanje, psovanje... I nikako da se tome stane na kraj. A takve stvari će se događati sve dok se takvi igrači ne počnu sankcionirati. Što će nam razni pravilnici u kojima je definirano što se smije ili ne smije i za to predviđene kazne, kad se to ne primjenjuje? 

 

Nažalost, najgore je bilo u četvrtfinalu i polufinalu. Počelo je bacanjem štapa Tomislava Šušića u meču protiv Marka Lišnića, nastavilo se petominutnim razbijanjem opreme od strane Kreše Kralja nakon promašene lagane osmice u posljednjoj igri u četvrfinalu protiv Pere Vrdoljaka. A sve je kulminiralo u polufinalnom meču između Vrdoljaka i Dalmatina. Pri rezultatu 2:1 za Dalmatina, Vrdoljak razbija i ubacuje devetku iz razbijanja te poravnava na 2:2 što je Dalmatina iznerviralo te se svađa s publikom i još k tome ne slaže kugle slučajnim rasporedom kako to nalažu pravila  pa u kombinaciji s laganim razbijanjem kakvo je primjenjivao dolazi u situaciju da mu je jednak položaj kugli nakon svakog razbijanja. Vrdoljak se žalio na to i nakon upozorenja Dalmatinu da to ne smije raditi prilikom slijedećih razbijanja te promašaja Dalmatina nakon razbijanja, dolazi do incidentne situacije koja je započela Dalmatinovim psovanjem i bacanjem krede i zapisnika. Vrdoljak je skupio preostale kugle na stolu i tražio da mu se dodijeli ta igra zbog nesportskog ponašanja i dolazi do svađe.,  psovanja, povišenih tonova, stvar se otela kontroli. Očito je bilo da se zbog svega opisanog Vrdoljaku prelila čaša te je i on u svojoj reakciji osjećajući se pogođen ishitreno reagirao i neprimjereno se ponio.

 

perokraljKrajnje je vrijeme da se u krovnoj biljarskoj organizaciji pozabave ovakvim situacijama i nađu kvalitetna rješenja. Navodno postoji Disciplinska komisija pri HBS-u. Ali što ta komisija radi? I da li uopće radi? Više mi se čini da ona postoji samo radi forme da se zadovolje razni Poslovnici i Statut HBS-a.

 

Siguran sam da bi se ovakve situacije vrlo brzo izbjegle kad bi se pojedinci drastično kažnjavali za nesportsko ponašanje. Na Croatia cupovima nastupa i nekoliko juniora i kadeta koji ostvaruju sve bolje rezultate. Filip Bermanec i Krešimir Vuković su na ovom turniru igrali u osmini finala, obojica su na svom putu do osmine finala izbacili nositelje. Kakvu poruku šaljemo mladim ljudima ako dozvoljavamo nesportska ponašanja na turnirima bez sankcioniranja istih?

Napominjem da autoru članka nije bila namjera detaljno opisivati nerede nego ukazati na njih i dodatno motivirati odgovorne u HBS-u na reakciju jer će mo u suprotnom na Cro cupove ići sa kacigama i policama osiguranja.

 

Kompletni rezultati Croatia cupa: www.biljar.hr