Klupsko Prvenstvo Hrvatske 2013/14 - prva faza

  • PDF

BK Desetka u završnici klupkog PH

 

Protekli vikend je u biljarskom klubu Omega odigrana prva faza klupskog prvenstva Hrvatske za sezonu 2013/14. Sudjelovalo je 5 ekipa: Omega, Kaštela, Split, Desetka i Merit. U dva dana svaki klub je morao odigrati četiri utakmice, a dva najbolja kluba odlaze na završnicu PH u Zagreb početkom ožujka. 

Papirnati favorit je bila Omega, a za preostalo mjesto su kandidirali ravnopravno Split, Desetka i Kaštela. Merit je ove godine ipak za korak iza od nabrojenih ekipa.

 

1.kolo

 

Prvo kolo je odmah donijelo susret dva kluba koji su pretendirali na mjesto u završnici: Split protiv Desetke. Split se ove sezone pojačao s braćom Bartol, ali na ovaj susret je došao samo Roberto pa su igrači Desetke optimistično ušli u meč.

Prva izmjena je donijela pojedinačne mečeve u straightu i osmici. Osmicu je za Desetku igrao Berislav Šilić, a za Split Božo Propadalo. Šilić je brzo došao do vodstva 5:1 na što Propadalo uzvraća s tri partije u nizu, ali dalje nije mogao protiv raspoloženog Šilića koji pobjeđuje 8:5. Straight pool su igrali Zvonko Tetec za Desetku i Ognjen Džaja za Split. Džaja je u prvoj polovici meča držao laganu rezultatsku prednost, ali u drugom dijelu radi nekoliko neuobičajenih promašaja za njega što Tetec koristi i pobjeđuje rezultatom 100:69.

U drugoj izmjeni su se igrali parovi devetke i parovi desetke. Za Desetku su igrali Matija Ivičević i Tetec (parovi devetka) te Pero Vrdoljak i Šilić (parovi desetka). Protivnici Ivičeviću i Tetecu su bili Roberto Bartol i Džaja koji odlično kreću u meč s vodstvom 4:0, ali tu nenadano posustaju i uz dobru igru Ivičevića i Teteca, Desetka preokreće meč u svoju korist te pobjeđuje 9:7. Vrdoljak i Šilić su igrali protiv para Igor Škorić / Propadalo. Cijelo vrijeme meča su držali laganu rezultatsku prednost te na kraju pobjeđuju rezultatom 8:6 što je Desetki donijelo i ukupnu pobjedu u meču sa Splitom.

U trećoj izmjeni su se igrali pojedinačni mečevi u devetki i desetki. Matija Ivičević je igrao devetku protiv Škorića i rutinirano dobija 9:6 dok je Pero Vrdoljak igrao desetku protiv Roberta Bartola i u potpuno neizvjesnom meču ipak odnosi pobjedu 8:7.

Desetka je tako s maksimalnih 6:0 nadigrala Split. U drugom meču su se sastali Merit i Kaštela. Pobjedu je odnio klub iz Kaštela također maksimalnim rezultatom 6:0. Omega je bila slobodna u prvom kolu.

 

2. kolo

 

Desetka je bila slobodna u drugom kolu. Omega je odigrala svoj prvi meč. Bili su više nego uvjerljivi protiv Merita (6:0). U drugom meču su se sastali Split i Kaštela. Do samog kraja je bilo izjednačeno, ali ipak Kaštela odnosi tijesnu pobjedu 4:2 čime praktički izbacuje Split iz konkurencije za doigravanje.

 

3. kolo

 

U trećem kolu Desetka igra protiv prvog favorita, Omege. U osmici, Vrdoljak igra uvjerljivo protiv Željana Radosavljevića i pobjeđuje s uvjerljivih 8:2. Tetec u straight poolu protiv Roberta Sudića ne ulazi u "udarac" te jednako uvjerljivo gubi, rezultat je 16:100 za Sudića. 

Nakon prve izmene je neriješeno. Desetka igra parove u istom sastavu kao i u prvom kolu. Ivičević / Tetec u devetki vode izjednačenu borbu protiv Sudića i Radosavljevića do sredine meča, a tada Omega radi prednost (8:6). Završnica susreta je ipak napeta jer uz nekoliko grešaka Omege, Desetka dolazi na 8:8 i u zadnjoj partiji uz nekoliko dobrih pogodaka pobjeđuje 9:8. U parovima desetke Vrdoljak / Šilić pružaju bolju igru od para Tomislav Šušić / Siniša Rogošić te pobjeđuju rezultatom 8:5.

Nakon parova Desetka vodi rezultatom 3:1 i na pragu je pobjede. Potrebna je još samo jedna pobjeda iz preostala dva pojedinačna meča. No, to se nije dogodilo jer je u devetki Šilić izgubio od Rogošića (4:9), a u desetki je Ivičević nadigran od Šušića (4:8).  Ukupni rezultat u meču je 3:3 i pristupilo se pucanju penala. Omega je krenula s dva pogotka i to je za igrače Desetke do kraja bilo nedostižno.

U drugom meču trećeg kola Split i Merit su iznenađujuće odigrali neriješeno, ali je Split slavio na penale.

 

4. kolo

 

Derbi kola je susret Kaštela i Desetke jer pobjeda u tom meču osigurava završnicu klupskog PH. Prva izmjena je bila dramatična, prvo je Šilić uhvatio veliki rezultatski zaostatk protiv Ante Šustića u osmici i nakon što Šustić pri rezultatu 7:7 ne uspijeva riješiti tešku situaciju, Šilić posprema sve svoje kugle za pobjedu 8:7. Istovremeno, u straight poolu Tetec zaostaje protiv Ive Milina, ali nakon što Milin radi faul na svojem 98. poenu, Tetec dobiva priliku i pobjeđuje rezultatom 100:97. 

Ove dvije pojedinačne pobjede su dale krila igračima Desetke u parovima u kojima Ivičević / Tetec pobjeđuju par Jordan Sobin / Šustić 9:7, a Vrdoljak / Šilić pobjeđuju par Mile Afić / Milin rezultatom 8:6.

To je značilo da je Desetka osigurala plasman na završnicu PH te su i preostala dva pojedinačna meča otišla na stranu Desetke. Ivičević odličnom igrom u devetki pobjeđuje Afića rezultatom 9:2, a Vrdoljak u desetki pobjeđuje Sobina (8:4).

Drugi meč četvrtog kola između Omege i Splita završio je rezultatom 5:1 za Omegu.

 

5. kolo

 

Desetka ima relativno lagan posao protiv Merita koji u prethodnim mečevima nema pobjedu.

U osmici, Roje iz Merita nije pružio veći otpor protiv Šilića koji pobjeđuje s 8:2. U straightu Tetec odigrava bolje u drugom dijelu meča i pobjeđuje Radoslava Knežića sa 100:67. U parovima devetke Ivičević / Tetec relativno lako pobjeđuju indisponirani par Merita Vedran Gracin / Knežić rezultatom 9:2, a u parovima desetke Šilić / Vrdoljak uvjerljivo nadigravaju suparnički par Roje / Cokarić rezultatom 8:2. 

U trećoj izmjeni Vrdoljak u desetki nadigrava Gracina rezultatom 8:4, a Ivičević u devetki pobjeđuje Cokarića rezultatom 9:6.

Maksimalna pobjeda za potvrdu dobre igre u svim kolima i plasman Desetke u završnicu PH.

U drugom meču posljednjeg kola, vodila se velika borba između favorizirane Omege i Kaštela jer je Kaštela mogla pobjedom izbaciti Omegu. Nakon parova rezultat je bio izjednačen (2:2) i odlučivali su pojedinačni mečevi u devetki i desetki. U jednom trenutku su igrači Kaštela bili u vodstvu u oba meča, ali je na kraju Siniša Rogošić pobjedom u devetki protiv Afića osigurao da Omega prođe u završnicu PH.

 

Završnica prvenstva Hrvatske igra se početkom ožujka u Zagrebu. Osigurali su je slijedeći klubovi: Mosconi (Zagreb), Eight Ball (Sesvete), Plan B (Osijek), Metropolis (Zagreb), Omega (Split) i Desetka (Split).