Europsko Biljarsko Vijeće - EBC

  • PDF

European Billiard Council - Europsko Biljarsko Vijeće

Stvorena je nova organizacija namijenjena razvoju pool biljara u istočnoj Europi. Organizacija je nazvana Europsko Biljarsko Vijeće (EBC).

Ideja o stvaranju regionalne organizacije pool biljara prvi put se javila prije nekoliko godina. Glavni razlog je bio razvitak pool biljara u istočnoj Europi. Kooperacija treba biti bazirana na organiziranju turnira, traženju sponzora, podjeli iskustava i osposobljavanju trenera. Jedna od najvažnijih tema je pripremiti program koji će biti atraktivan za igrače, ali što je najvažnije, to će biti financijski povoljno za sportaše i klubove. Globalna financijska kriza je još snažniji poticaj za stvaranje nove organizacije. Međutim, pojavila se mogućnost primitka financijske pomoći od Europske unije, što je svakako veliki poticaj za naš sport.

Osnivačkoj Skupštini u listopadu u Varšavi prisustvovali su predstavnici Poljske, Ukrajine, Rusije, Estonije i Slovačke. Nakon duge rasprave donesen je Statut i osnovan EBC. Iako Bugarski savez nije bio u mogućnosti prisustvovati sastanku, oni su također odlučili podržati stvaranje EBC-a. Uprava je odabrana kako slijedi:

Marcin Krzeminski - predsjednik

Dimitri Nevokshenov - piramida i financije

Juri Talu - ženski sport i press ured

Ladislav Sramek - seniori i igrači u invalidskim kolicama

Lev Jaroslavtsev  - Kremlin kup

Organizaciji je krajnji cilj je razviti pool biljar u 21 zemlji istočne Europe: Poljska, Estonija, Rusija, Ukrajina, Litva, Latvija, Bjelorusija, Slovačka, Češka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Albanija, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Gruzija i Slovenija. Međutim, EBC je uvijek otvoren za sve saveze i organizacije diljem svijeta.

EBC je na službenim stranicama: www.ebc-billiard.com