Naše biljarske putešestvije

  • PDF

Prošla je još jedna „biljarska“ godina. Kakva je bila? Ovisi o tome koga pitate.

Ako govorimo o pool biljaru, igračima biljarskog kluba Mosconi iz Zagreba ova je godina bila više nego uspješna. Osvojili su po sedmi put klupski naslov. U pojedinačnoj konkurenciji nije bilo velikih iznenađenja. Turnire su osvajali „stari“ prekaljeni igrači koji su već godinama u biljarskom vrhu. Najuspješniji je bio Ivica Medunić s tri osvojena Croatia cupa, dok su po jedan osvajali Karlo Dalmatin, Ivica Putnik, Josip Šušnjara i Dejan Orlić. Na Mastersu treba dodati još i pobjede Luke Kutleše, Ivana Kreše Kralja, Tomislava Šušića i Karla Dalmatina. Od nekolicine mladih i perspektivnih igrača tek se očekuju pravi rezultati. Po svemu sudeći, ulazak u završnice se može očekivati od braće Bartol i Bermanca iz zagrebačke regije te Vukovića, Vukojevića i Vickovića iz osiječke regije. U ženskoj kategoriji je održan samo jedan turnir na kojem je pobijedila Zrinka Antonijević. Dalmacija na žalost trenutno nema niti jednog mladog i perspektivnog igrača i igračicu koji bi u naredne dvije godine mogao ući u top 16 hrvatskog pool biljara. Zašto je tome tako?

Opet ovisi o tome koga pitate. Ako pitate odgovorne u HBS-u, a jedino do koga možete doći je glavni tajnik Alen Nađsombat, alfa i omega svega u HBS-u (jer samo na papiru postoje stručna tijela koja bi se trebala baviti natjecanjem, razvojem biljara, reprezentacijom….a u stvarnosti je sve to u liku i djelu glavnog tajnika) onda je odgovor da treba više i bolje raditi u klubovima. I to je sve što možete dobiti. Ne sumnjam u dobru volju i najbolje namjere našeg glavnog tajnika HBS-a, ali moje mišljenje je da on nije ni dovoljno stručan ni kompetentan za određivanje sustava natjecanja na nacionalnoj razini kao i za samoinicijativne izmjene tog istog natjecanja tijekom godine što se dogodilo ove godine (promjena bodovanja druge lige, dodavanje Mastersa druge lige nakon posljednjeg turnira sezone,….) niti je dobro da to sve radi samo jedna osoba. Zna se opseg poslova koje bi trebao obavljati glavni tajnik i na tome bi trebalo ostati. Za sustav natjecanja i njegovo vođenje trebalo bi osposobiti tim koji bi se brinuo o tome. Tko bi trebao biti u tom timu? Prvenstveno sobe koje su dugi niz godina u sportu (nije nužno da su u biljarskom sportu), prate sport i poznaju problematiku vođenja sportskih natjecanja. Zatim, tu bi trebao biti i neki ekonomist koji bi dao najbolji model i prijedlog u skladu s raspoloživim financijama. I onda na kraju to sve odobri i izglasuje Skupština HBS-a kao najviši organ upravljanja.

Mene u cijeloj ovoj našoj turobnoj stvarnosti žalosti nedostatak dugoročnog plana i programa razvoja biljarskog sporta u Republici Hrvatskoj. Svake godine jedno te isto. Na Skupštini HBS-a se pojavi samo 5-6 predstavnika klubova koji su učlanjeni u HBS, a na papiru imamo 29 klubova koji bi trebali odlučivati o razvoju biljara (popis klubova:

http://www.biljar.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=132&Itemid=25 )!!!! Čujem da je na jednoj od zadnjih Skupština bila situacija da su pojedine osobe imale „punomoć“ od strane više klubova što je značilo da su pojedine osobe dizanjem jedne ruke odmah davale po 5-6 glasova. Ljudi moji, pa takva mogućnost ne postoji niti u Statutu niti u Poslovniku i nelegitimna je. Materijali za Skupštinu se ne dostavljaju u zakonskom roku, prijedlog financijskog plana i programa za slijedeću godinu ostaje nepoznat i također se ne dostavlja klubovima. Pa kako se onda može kvalitetno bilo što odraditi na Skupštini? Još je žalosnije što se na zadnjim Skupštinama uopće nije prezentirao financijski izvještaj pa ga stoga niti Skupština nije mogla prihvatiti ili odbiti što bi trebala po zakonu i Statutu. Zapisnici sa Skupština uopće se ne dostavljaju klubovima kao niti zapisnici sa sastanaka Izvršnog odbora koji se moraju održavati minimalno jednom u tri mjeseca.

Slijedeća Skupština je izborna. Trebao bi se birati novi Predsjednik HBS-a. Hoće li biti raspisan javni natječaj za to mjesto ili već postoji zainteresirani kandidat za to mjesto? Hoće li se od novog Predsjednika tražiti da napravi plan i program svoga rada u razdoblju od 4 godine?

Koja je uopće perspektiva biljarskog sporta u naredne četiri godine? O tome bi se moglo raspravljati kad bi imali uvid u financijski izvještaj, a nemamo ga. Jer da imamo plan prihoda za slijedeću godinu onda bi mogli i raditi neke planove kako taj novac uložiti u razvoj, administraciju i što već ide uz cjelokupno poslovanje.

Ova tema je vrlo opsežna i može se o njoj diskutirati danima. Po meni, najvažnije stvari koje bi trebalo riješiti i zahtijevati su ove:

  1. 1. raspisati natječaj za novog Predsjednika HBS-a i u natječaju tražiti od kandidata plan i program za razdoblje od 4 godine,
  2. 2. Izvršni odbor HBS-a bi trebao prije Skupštine poslati prijedlog financijskog plana za narednu godinu svim klubova i da se onda klubovi očituju o tom prijedlogu kako bi se na Skupštini taj plan mogao i izglasati,
  3. 3. oformiti tim ili raspisati natječaj za plan sportskih natjecanja u idućim godinama koji je direktno vezan uz prethodnu točku,
  4. 4. skrb o reprezentaciji odnosno skrb o našim najboljim igračima i igračicama u svim kategorijama i svim biljarskim disciplinama. Organizacija zajedničkih priprema, stipendije za te najbolje igrače od strane HBS-a na godišnjoj razini (ili pronaći nekakav model kojim bi se te igrače financijski potpomagalo). Ova točka je opet direktno vezana uz točku broj 2,
  5. 5. napraviti plan za medijsku prezentaciju biljarskog sporta: live stream sa svakog turnira, uključiti Sportsku televiziju, novine, web portal. Dati najveću pozornost Prvenstvu Hrvatske i Europskom prvenstvu. Ova točka također ovisi o točki broj 2.

Vidljivo je da je većina stvari direktno vezana uz točku 2 što je i normalno jer da bi mogli raditi bilo kakve planove moramo znati s kojim sredstvima i resursima raspolažemo. 

Nadam se da će svi u ovom lancu uložiti maksimalni trud za bolje biljarsko sutra.