Intervju s Robertom Sudićem - Bepom

  • PDF

Robert Sudić Bepo rođen 11.04.1968 .u Dugom Ratu, najbolji hrvatski igrač svih vremena  je vrlo samozatajan te sasudic9m osjetio potrebu da ga predstavim široj biljarskoj javnosti.

Biljarem se počeo baviti 1994 godine u samom početku Cro cupova. Od samog početka Robert je u vrhu biljara. Mijenjali su se vrhunski igrači, Kantarević, Orlić, Putnik, Medunić, Šušnjara…. da dalje ne nabrajam… svi nabrojani su imali svoje vrhunce samo je Sudić od samog početka do danas konstantno na vrhu.

Pokušat ću nabrojati samo najveće uspjehe : 24 puta prvak Hrvatske, 2 puta ekipno drugi na prvenstvu Europe, pojedinačno 3 puta brončani i jednom srebreni na prvenstvu Europe, pobjednik  Baltic opena 2002, Klagenfurt ekipno  prvi,  pojedinačno 2x2 (1999-2000), Ape Adria 1998. godine 2. mjesto, Best of East 3. mjesto 2004.  su najznačajniji turniri.

Osim njih pobjednik je 30-tak cro cupova, a u vitrinama ima tristitinjak pehara i medalja osvojenih na raznoraznim turnirima. 2002 god. je proglašen za igrača desetljeća,  od 2003 god. je neprekidno u statusu vrhunskog sportaša, dobitnik nagrade za fair play na Prvenstvu Europe, u iznimno jakoj konkurenciji se izborio za nastup na IPT-u,

U kolekciji ima iznimno vrijedne štapove i čast mi je što trenutno igra sa štapom koji sam ja izradio „Siba“,  break je marke TNT.

Zanimljivo je znati da je u vremenu kada se igrao pobjednički break uspio završiti  u disciplini 8-ball

8 partija iz štapa,  17 partija je završio u disciplini 9-ball a u  straight pool 139 kugle je pogodio bez promašaja.  Više nego reprezentativni dosezi.

Kvalitetu njegove igre su prepoznali mnogi klubovi tako da je u karijeri nastupio za BK Makarska, BK Merit, BK Parčina, BK Divna, BK Split, BK Ground zero, BK Omega, BK Tarantula, ……

Postavio sam Bepu par pitanja:

- Kada si počeo igrati biljar i  koji je zapravo razlog da si se se odlučio igrati biljar?

Sudić: Već sa 12 godina u Dugi rat je došao biljar tzv.gljivaš, par mjeseci iza toga i karambol, a kada sam imao 15 god. došao je mali stol . Igralo se pobjednik na stolu. Često sam „dežurao“ čekajući nekoga da dođe „bacit“ koju partiju….

- Prema mojim informacijama zarana si pokazao talent , odnosno čuo sam da se namjernici nisu baš najbolje prolazili, te da si bio primoran odlaziti u okolna mjesta na turnire. Kakvi su to bili turniri?

Sudić: Vrlo interesantni, zanimljivo mi je bilo igrati sa raznoraznim profilima igrača što me dodatno motiviralo i uglavnom sam dobro prolazio na njima.

-          Prema mojim informacijama to dobro prolazio ustvari znači pobjeđivao

Sudić: ha ha ha ….

-          1995. su se u Hrvatskoj počeli odigravati Cro cupovi.  Kroz ovaj period odigravanja (16 g) odigrao si bezbroj mečeva. Koje bi igrače označio kao najnezgodnije, odnosno osim tebe koji su još igrači po tvom mišljenju obilježili, odnosno ostavili dublji trag u hrvatskom biljaru?

Sudić: Svi znaju za moj dugogodišnji rivalitet sa Putnikom. Osim njega dugo vremena uz časne iznimke znalo se da u polufinalima igraju Sudić, Putnik, Šušnjara i Medunić.

- Uistinu prateći i slušajući o biljarskim događanjima najčešće sam slušao  o  „velikoj četvorci“. Čuo sam da si igrao na malim stolovima Valley ligu i da si nastupio u Las Vegasu na svjetskom prvenstvu. Zasigurno zanimljivo iskustvo?

Sudić: jedno od najinteresantnijih natjecanja, mega grad, mega natjecanje, dobar rezultat – ekipno  5 mjesto, istovremeno jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri. Medalja je pobjegla doslovce za jednu ubačenu kuglu…

- Sigurno se nije lako odlučiti ali koji bi meč izdvojio kao svoju najveću pobjedu  a koji je poraz bio najbolniji?

Sudić: najbolniji sam već naveo a  najdraža pobjeda mi je pobjeda nad poljakom Babicom u četvrtfinalu Europskog prvenstva  8-2.

- Puno puta sam slušao ocjene raznoraznih stručnjaka kako je gotovo sa starom gardom, da su došli mladi, da su Sudić, Putnik, Šušnjara, Medunić dobri, ali da su prošlost. Rezultati to demantiraju. Kakvo je tvoje mišljenje o razvoju Hrvatskog  biljara, da li ima novih igrača, koliko se radi na razvoju novih naraštaja i da li prepoznaješ u nekom mlađem igraču, igrača koji sutra može biti neki novi Sudić, Putnik….

Sudić: nažalost nisam preoptimističan, uspoređujući svoju ljubav prema biljaru i što sam sve radio da bi mogao igrati biljar razočaran sam pristupom mlađe generacije koja u odnosu na mene imaju puno veće mogućnosti, ali nažalost i puno manje entuzijazma koji je neophodan da bi se izraslo  u vrhunskoh igrača.

- Zadnjih godina u Hrvatskom biljaru se pojavi Karlo Dalmatin, Hrvat rođ. u Njemačkoj koji je polučio osjetne rezultate. Poslije prvog rezultatskog buma kao da je pomalo rezerviran, odnosno u zadnje vrijeme na domaćoj sceni ne postiže tako dobre rezultate. Koji je po tebi razlog takvom kretanju forme?

Sudić: poznata je činjenica da je teško doći na vrh ali isto tako stoji činjenica da je teže ostati na vrhu nego se na njega popeti.

- Kakvi su planovi u skorijoj budućnost obzirom na činjenicu da si skoro prebolio tešku bolest  i da tjelesno nisi fit jer prateći tvoje mečeve uočio sam super početak, a onda veliki pad gdje je više nego očito da tijelo ne može pratiti znanje?

Sudić: svjestan sam svog zdravstvenog stanja i činjenice da ne mogu trenutno dati sto posto. Igrajući na turnirima i nemam trenutno većih očekivanja, ali biljar je moja ljubav i želim ga igrati i družiti se sa ljudima iz biljara. Paralelno čim mi ti zdravstveno stanje dopusti ću poraditi na tjelesnoj spremi i ozbiljnije prioniti treningu.

Slušajući Bepa na koji način to govori siguran sam u bliskoj budućnosti da će biti onaj stari i da će naplatiti svaku izgubljenu partiju sa kamatama.