Euro Tour - France Open 2011

  • PDF

plakat_et_2011_parisU Parizu se od četvrtka do subote (10-12.02.2011.) igra prvi ovogodišnji turnir u sklopu Euro Toura. Nagradni fond turnira je 42.000 eura. Pobjedniku pripada 4.500 eura. Novost je da se ove godine povećava nagrada za 33. mjesto s dosadašnjih 100 eura na 400 eura jer je na nekoliko zadnjih Euro Toureva bilo vidljivo da opada interes igrača za tim natjecanjem. Na ovom turniru je startalo 177 igrača među kojima i trojica naših igrača.

Karlo Dalmatin, Ivica Putnik i Filip Stojanović su branili hrvatske boje. 

Karlo je dogurao najdalje. Ušao je po desnoj strani u šesnaestinu finala gdje mu ždrijeb donosi Chrisa Mellinga, trećeg igrača s ljestvice Euro Toura. Poveo je Melling, cijelo vrijeme je imao kontrolu meča. Na rezultatu 8:4 za Mellinga, Karlo se budi i dobiva 5 uzastopnih igri što mu donosi prolaz u osminu finala. Tamo ga je čekao mladi Norvežanin Kristoffer Minderboe koji je u dosadašnjem tijeku turnira također bio bez poraza kao i Karlo. Rezultat se prelomio na 5:5 kada Norvežanin dobiva posljednje 4 igre i prolazi u svoje prvo četvrtfinale Euro Toura, a ovo mu je tek drugi odigrani Euro Tour turnir. Prošle godine je odigrao turnir u Finskoj kada se igrala desetka i na tom turniru se također bez poraza probio do šesnaestine finala, ali ga je tada zaustavio Španjolac Sanchez Ruiz, također jedan od mladih igrača koji nadolaze.carlo

Ivica Putnik je na ovom turniru imao po jednu pobjedu i poraz na pobjedničkoj strani svoje grupe, a onda isto tako i na lijevoj strani. U četvrtom kolu lijeve strane iz daljnje borbe ga je izbacio Chris Melling rezultatom 9:6.

Filip Stojanović je nakon početne pobjede pretrpio dva uzastopna poraza i brzo se oprostio od turnira.

Službena stranica turnira (sa svim rezultatima, live scoreom, live streamingom i fotografijama): Euro Tour

Izvještaje možete pratiti i na stranicama Hrvatskog biljarskog saveza: HBS portal

 

Od ostalih zanimljivosti s turnira svakako treba izdvojiti poraz jednog od najboljih i najtrofejnijih igrača Ralfa Souqueta u prvom kolu od Šandora Tota, ali tada Ralf pokazuje svoju snagu i s četiri uzastopne pobjede opet dolazi do meča sa Šandorom za ulazak u šesnaestinu finala. Tot je poveo 2:0, ali tada Souquet ubacuje u višu brzinu i dolazi do uvjerljive pobjede 9:3. U šesnaestini finala s 9:2 prolazi Thomasa Engerta, zatim u osmini finala u potpuno neizvjesnom meču pobjeđuje Davida Alcaidu 9:8 i u trenutku pisanja ovog članka u četvrtfinalu vodi Matteya Ullaha 4:1.

joshuaNajveće i najugodnije iznenađenje turnira je svakako njemački 13-godišnji vunderkind Joshua Filler. Na početku turnira ga je pobijedio Bugarin Nikola Kemilev s 9:6, a onda Joshua dobiva slijedeća dva meča i u trećem ga čeka Oliver Ortmann. Činilo se da pršti sampouzdanjem. Nije bilo znakova nervoze ili straha od protivnika.

"Bio sam malo prestrašen u početku. Imao sam vodstvo u utakmici, a kad se ono istopilo isključivo sam se koncentrirao na ono što se događalo na stolu", rekao je Filler. Teško je promašivao, a i kad bi promašio sreća ga je u više navrata pomazila i nije ostavljao otvoren udarac Ortmannu.

"Ova se utakmica može promatrati s nekoliko strana. S jedne strane je očito da je Joshua veliki talent i on je odigrao veliku utakmicu protiv mene. S moje točke gledišta, ja sam promašio samo dva udarca u cijeloj utakmici. Nisam imao sreće u pozicijama koje sam dobivao na stolu iza Joshue. Kada vam se to dogodi, nije bitno da li igrate protiv muškarca, žene ili juniora." kazao jeOrtmann.

Filler priznaje da je sreća bila jedan od glavnih faktora za uspjeh u ovoj utakmici. Kada rezultata 7-4 u svoju korist, činilo se da igra pomalo nemarno. "To mi se uvijek događa. Kad sam u vodstvu počinjem igrati neoprezno" Filler dodaje. Ali, uz malo sreće nije puno ostavljao Ortmannu. Kad mu to nije uspjelo, Ortmann je pokazivao svoju klasu i završavao situaciju na stolu. No, na 6-7 za poravnavanje, Joshua je odigrao dva sretana udarca za redom koja su prisilila Ortmanna da počini foul. Filler završava i kod rezultata 8:6 opet ostaje u sretnoj poziciji nakon promašaja jedinice prisiljavajući Ortmanna da traži kuglu od mantinele. Ortmann ubacuje jedinicu, ali mu ulazi i bijela kugla u rupu. Filler nije pokazao znakove straha ili nervoze i čisti stol, te šalje Ortmanna kući. "Mislim da on može postati veliki igrač jednog dana", govori Ortmann o svom protivniku u vrlo korektnoj sportskoj maniri.

Fotografije: EPBF